Никой ли няма мнение по въпроса?
Здравейте колеги,
моля за мнението ви по следния казус: Фирма, занимаваща се с обучение (основно по електронен път) организира заключителен семинар извън България като издава фактури на участниците за разходите, които е направила.
Във връзка с това е получена фактура от хотела, където се е провело мероприятието. В този случай, тъй като мястото на изпълнение е извън територията на България, то съгласно чл.86, ал.3 не се начислява ДДС и съответно няма основание за издаване на Протокол по чл. 117 и не се включва в дневниците по ДДС – правилно ли разсъждавам? Относно признаването на разхода, освен фактурата от хотела нещо друго трябва ли да се осигури?
А във връзка с фактурите, които ние издаваме на участниците в семинара:
1.   Когато получател е с валиден VAT номер от ЕС – не начисляваме ДДС съгласно чл. 21 ал.2 и се включва в к.22 на дневник продажби (включваме във VIES)
2.   Когато получател е лице от ЕС, но не представя валиден VAT номер или получател е лице от трета страна– не начисляваме ДДС във връзка с това, че услугата е предоставена извън територията на България? – включва се в к.23 от дневника
Правилно ли разсъждавам?
Предварително благодаря на отзовалите се!